Tüntetés: az MSZP felelősségre vonást követel

2012. január 04. szerda 09:16

Az MSZP kezdeményezi a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását az Operaház előtti hétfői tüntetéssel összefüggésben amiatt, hogy szerintük a rendőrség bár tudott róla, mégsem tett preventív, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró szélsőjobbosok provokációja kapcsán.

Ezt Ujhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke közölte szerdán az MTI-vel. Szerinte könnyen tragédiába torkolhatott volna a január 2-i "Köztársaság párti demonstrációt botrányosan megzavaró szélsőjobbosok akciója", a "nyilvánvaló provokációról" a rendőrségnek - hiszen azt a sajtó is beharangozta - tudnia kellett, "mégis elmulasztották, vagy szándékosan mellőzték a preventív, majd rendteremtő intézkedéseket".

"Az MSZP ezért kezdeményezi a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását. Hangsúlyozottan nem az ismét majdnem áldozattá váló állomány, hanem parancsnokaik magatartását átvilágítva" - tudatta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: ezért Pintér Sándor belügyminiszterhez írásbeli kérdést intéztek, míg Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitányhoz közérdekű adatigényléssel fordultak a felelős rendőri vezetők megnevezése érdekében.

Kedden az LMP jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet. Az MSZP-s Szanyi Tibor aznap azt mondta, nem kérik Pintér Sándortól, hogy vizsgálja ki az esetet, hiszen tőle úgysem remélhetnek valós megoldást.

Nyakó István azt közölte, levelet írnak a rendőrségi panasztestületnek, amelyben állampolgári beszámoló alapján felsorolják azon rendőröket, akik látták a történteket, de nem léptek közbe.