Már hivatalosan is külön indul a Fidesz és a KDNP

2014. augusztus 15. péntek 17:53

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására huszonhat jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, köztük a Fideszt és a KDNP-t.

Az NVB visszautasította a "Kerületünk az Otthonunk" - Helyben Élők a Helyben Élőkért Egyesület nyilvántartásba vételét, mert a szervezet a választás kitűzésekor még nem volt jogerősen bejegyezve.

Az október 12-i önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek) állíthatnak, és a voksoláson független jelöltek is indulhatnak. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

A testület egyhangúlag döntött arról pénteken, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására nyilvántartásba veszi a következő pártokat:

Lehet Más a Politika
Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja
Magyar Igazság és Élet Pártja
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Fidesz-Magyar Polgári Szövetség
Kereszténydemokrata Néppárt
Magyar Hajnal Mozgalom Párt

(Több pártot, így az MSZP-t, a DK-t, az Együttet és a Párbeszéd Magyarországért Pártot már korábban nyilvántartásba vették.)

Továbbá a következő szervezeteket, egyesületeket vették nyilvántartásba: a Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesülete, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület, a Szerencsi Lokálpatrióta Egyesület, az Összefogás Zuglóért Egyesület, a Szövetség Biatorbágyért Egyesület, a Függetlenek Erzsébetvárosért Egyesület, a 100 Roma Virtuóz Országos Kulturális Egyesület, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Független Civilek Komáromért Egyesület, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete, a Civil Kapocs Egyesület, az Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért Egyesület, a Mária Népe Magyarországért Egyesület, a Tápiószeléért Társaskör, a Polgári Egyesület Nagyszénásért, a Lásó Drom (Jó út) Országos Érdekvédelmi Roma Egyesület, a Magyar Nők Szövetsége, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete és a Civil Mozgalom Egyesület jelölőszervezeteket.

Az NVI adatai szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására péntek délutánig 118 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, a nemzetiségi választásra pedig 60-at. (A nemzetiségi szervezeteket és a korábban nyilvántartásba vett pártok listáját itt találja.)

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb augusztus 25-én vehetik át az ajánlóíveket, ezt követően két hétig, szeptember 8-ig gyűjthetik az ajánlásokat a jelöltek.

 

(mti)