Lyukra futtatták a rendőröket a gárdisták Csókakőn?

2012. augusztus 25. szombat 14:17

Lyukra futtatták a rendőröket a gárdisták Csókakőn?

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen.

Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".

Budapesten emlékeztek a gárda megalapítására

A fővárosi Hősök terén emlékezett meg megalakulásának ötödik évfordulójáról szombaton a jogerősen betiltott Magyar Gárda. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.
Vona Gábor beszédében azt mondta: sok probléma van jelenleg az országban, ezek közül kiemelte Magyarországnak az Európai Uniótól való függőségét, a szociális bizonytalanságot, a munkahelyek hiányát, valamint a "cigánybűnözést", amely szerinte "demográfiai probléma".

"Szinte biztos, hogy emiatt szállta meg a rendőrség Csókakőt, de lyukra futottak. Volt egy Horthy-emléktúra is délelőtt a faluban, de azt nem érintette a rendőrség fellépése: a résztvevők megmásztak egy csúcsot a Vértesben és vissza is tértek a faluba" - tette hozzá.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője Csókakő műveleti körzetté nyilvánításának okiról és céljairól továbbra sem nyilatkozik.

Azt mondta, a rendőrségi törvény lehetőséget biztosít arra, hogy műveleti körzetté nyilvánítson a rendőrség egy területet.

Korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.

Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

 

Képünkön: rendőrök megállítanak egy személygépkocsit a Fejér megyei Csókakő határában.

Forrás: MTI - Fotó: Koppán Viktor